Transport de persoane Targu Mures – Salerno, Romania – Italia cu autocar, microbuz - Danytur Transport de persoane Targu Mures – Salerno, Romania – Italia cu autocar, microbuz - Danytur

Transport de persoane Targu Mures – Salerno, Romania – Italia cu autocar, microbuz

Cu Danytur prin Transilvania ! Firma de transport internaţional de persoane Danytur oferă condiţii minunate de călătorie pe rute europene şi româneşti, curse regulate cu plecarea din România fiind la dispoziţia pasagerilor dornici să străbată ţările, în confort şi siguranţă.

Frumosul oraş transilvan Târgu Mureş, a cărui vizită o vom finaliza la sfârşitul popasului nostru, încă mai are taine de dezvăluit. Frumuseţile arhitectonice pe care abia am început să le cunoaştem, ni se dezvăluie în continuare:

Biserica “Sf. Ioan Botezătorul” este un interesant lăcaş de cultură romano-catolic, construit de iezuiţi între anii 1728-1750, în stil baroc austriac, şi se găseşte în aceeaşi frumoasă locaţie cu nume sugestiv: Piaţa Trandafirilor.

Un alt locaş de cult, aflat cam în aceeaşi zonă, este Biserica “Buna Vestire” sau Catedrala Mică, cum i se mai spune, construită între anii 1926-1936, în stil neoclasicist, după modelul bazilicii “Sf. Petru” din Roma.

Turnul Franciscanilor a făcut parte dintr-un lăcaş de cult romano-catolic, Biserica Franciscană afiliată Mănăstirii Franciscanilor, construite în 1777. În 1971 biserica şi mănăstirea au fost demolate, păstrându-se doar turnul, în stil baroc, sub care se află intrarea în cavoul călugărilor.

Biserica Minoriţilor, cu hramul “Sf. Anton de Padova”, lăcaş de cult romano-catolic construit în stil baroc în anul 1767, deserveşte Parohia Studenţilor.

Sinagoga Status Quo Ante sau Templul Mare, monument istoric, a fost construită între anii 1899-1900, în stil eclectic, după planurile arh. evreu din Viena, Jakob Gartner, la iniţiativa comunităţii evreieşti Status Quo. În incinta sinagogii, pe partea de est, lipit de peretele balustradei Chivotului, se află un monument de marmură albă în memoria victimelor Holocaustului.

Casa Teleki, clădire construită între anii 1801-1803, în stil baroc târziu clasicizant, pentru contele Teleki Domokos, a fost locaţia unde generalul Bem şi-a stabilit cartierul general, în iarna anului 1849. Tot aici, Gheorghe Şincai a poposit deseori, în perioada când era director al şcolii naţionale unite din Transilvania, atras de bogăţia bibliotecii contelui, în ale cărei rafturi se găseau incunabule, hărţi, gravuri, manuscrise şi ediţii princeps.

În faţa Casei Teleki se află statuia lui Gyorgy Bernady , respectat primar al oraşului Târgu Mureş, monument ridicat de sculptorul Vince Bocskai, dezvelit la 27 nov. 1981.

O altă categorie din rândul obiectivelor turistice, care atrage în număr mare tineretul iubitor al genului, dar şi artişti şi specialişti în domeniu, este festivalul de artă, din ce în ce mai cunoscut şi mai apreciat la noi şi în străinătate:

Festivalul Internaţional de Film Alter-Native, cel mai vechi eveniment de acest gen din România, ed. 1, 1993, l îşi propune promovarea unor viziuni artistice specifice şi lansarea unor creaţii de înalt nivel artistic în domeniul filmului. Organizatorul, MADISZ, pune accent pe filmele ţării alese pentru fiecare ediţie.

Festivalul Peninsula – Felsziget este una dintre dintre cele mai mari manifestări artistice de gen din România, un festival de muzică internaţională organizat de Sziget Cultural Management din Ungaria şi de MIERT, organizaţia de tineret a UDMR din România, din 2003, în fiecare vară.

Zilele Bernady – eveniment organizat de Fundaţia Culturală “Dr. Gyorgy Bernady”, are loc în fiecare toamnă (din 1990), onorând primarul din inţiativa căruia s-au construit vechea Primărie şi Palatul Culturii, simboluri ale oraşului Târgu Mureş. Se organizează vernisaje cu tematici speciale, se depun coroane de flori la mormântul de la Cimitirul Reformat şi la statuia sa, iar săptămâna se încheie cu un concert la Palatul Culturii.

Zilele Studenţeşti sunt organizate în fiecare primăvară de către Asociaţia Studenţilor Maghiari din Târgu Mureş, în cadrul cărora are loc marşul tradiţional al tinerilor prin oraş şi se desfăşoară concerte de muzică uşoară pe malul Mureşului.

Încheiem vizita pe malul Mureşului cu gândul că vom putea cândva participa la asemenea întâlniri.

Firma de transport persoane Danytur distribuie biletele de autocar direct de la şofer sau la sediu, dar şi online, în sistemul electronic de rezervare-bilete pus la dispoziţia publicului, acesta accesându-se cu uşurinţă şi de pe telefoanele mobile indexate la internet (www.danytur.ro).

Drum bun cu Danytur !