Transport de persoane Sighisoara – Londra, Romania – Anglia cu autocar, microbuz - Danytur Transport de persoane Sighisoara – Londra, Romania – Anglia cu autocar, microbuz - Danytur

Transport de persoane Sighisoara – Londra, Romania – Anglia cu autocar, microbuz

Cu Danytur prin Transilvania ! Firma de transport internaţional de persoane Danytur oferă călătorii de neuitat, cu autocarul sau cu microbuzul, pe traseele cele mai frumoase şi popasurile cele mai potrivite, în condiţii optime şi securitate deplină. Cursele regulate cu plecarea din România garantează confort şi bună dispoziţie, dotarea modernă a vehiculelor permiţând vizionarea de filme şi emisiuni de divertisment, prioritatea firmei fiind siguranţa şi integritatea pasagerilor şi coletelor până la destinaţie.

Popasul nostru de astăzi este în Sighişoara, oraş-municipiu din jud. Mureş, situat în Podişul Târnavelor, în inima Transilvaniei. Un loc frumos şi marcat din plin de istorie. Ţinutul a fost locuit încă din epoca de piatră, vestigiile purtându-ne prin ruine de cetăţi dacice, castrul roman, unde şi-a avut sediul o unitate a Legiunii a XIII-a Gemina, şi alte urme din sec. III-X. Întreaga zonă a intrat în formaţiunea statală Terra Blachorum a voievodului Gelu. Coloniştii saşi (franconi din Valea Rinului de Nord) aduşi de regele maghiar Geza al II-lea, în sec. XII, şi-au înălţat cetatea pe o fortificaţie românească deja existentă.

Prima atestare documentară este de la 1280, într-un act de vânzare-cumpărare, cu numele Castrum Sax. În anul 1298 este deja menţionată denumirea dialectală “Schespurch”, iar mai târziu “Civitas de Seguswar” (1367). Numele românesc al localităţii apare în 1431 într-un document emis de Vlad Dracul . Începând cu secolul XIV se dezvoltă meşteşugurile, construcţia cetăţii începând în 1350, breslele având şi sarcina de apărare a cetăţii. Se spune că între anii 1431-1435 Vlad Dracul a trăit în Sighişoara şi aici s-a născut şi fiul său, viitorul domnitor Vlad Ţepeş (1431). Secolele XVII-XIX au fost dominate de frământări, bătălii şi distrugeri, ciuma făcând, la rându-i, ravagii în rândul locuitorilor (1646, 1709). Revoluţia de la 1848/1849 a luat sfârşit pe câmpia din apropierea Sighişoarei, când la 31 iulie 1849, trupele ţariste intervenţioniste au învins armata generalului Josef Bem. În secolul următor, în urma dorinţei de “unire a tuturor românilor într-o singură patrie comună”, Sighişoara a ajuns parte a României, evenimentele ce au premers Unirii din 1918 şi cele ce au urmat anului 1940, aici formându-se comitetul “Unirii naţionale revoluţionare a românilor din partea de nord a Transilvaniei ” care nu recunoştea ocupaţia horthystă şi a mobilizat populaţia, au contribuit la realizarea acestui deziderat.

O serie de obiective turistice, ce ilustrează istoria acestui ţinut, sunt deja în atenţia forurilor decizionale, care au inclus Centrul istoric pe Lista monumentelor istorice ale judeţului Mureş şi în Patrimoniul Mondial al UNESCO (1999).

Astăzi vizităm Muzeul de Istorie (1899), găzduit în vestitul Turn cu Ceas, bogat în colecţii de arheologie şi etnografie, ilustrând viaţa populaţiei dace, a romanilor stabiliţi aici, viaţa breslelor, evenimentele ce au marcat populaţia de-a lungul timpului ş.a.; alte colecţii sunt dedicate istoriei farmaciei şi medicinii în Sighişoara, istoriei mobilierului urban, o expoziţie de orologie şi două expoziţii dedicate unor personalităţi de marcă ale oraşului: dr. Joseph Bacon – fondator al muzeului, şi savantului Hermann Oberth, creatorul cosmonauticii. Un exponat interesant al Muzeului de Istorie este macheta oraşului Sighişoara, aşa cum arăta la 1735, realizată de Julius Misselbacher în 1952.

Expoziţia Sala de arme se află amplasată lângă Muzeul de Istorie. Colecţia ilustrează evoluţia armelor de foc de-a lungul timpului, armele albe, de la spadele grele din sec. XIII la săbii, florete (sec. XV-XVIII), până la săbiile de cavalerie (sec. XVIII) şi armele sec. XIX. A doua sală deţine echipament şi tehnică militară: părţi de armură, pieptare, spatare, cotiere, coifuri, cămăşi de zale, elemente de harnaşament, harbalete (sec. XV), scuturi transilvane, securi de luptă şi lănci. Sala a treia prezintă informaţii despre prezenţa lui Vlad Dracul la Sighişoara (1431-1435) şi câteva arme, precum archebuzele, piese de artilerie şi ghiulele din piatră şi fier. În ultima sală sunt expuse arme de foc, având mecanisme de tragere cu fitil, cu cremene şi cu percuţie, din sec. XVIII-XIX.

În Piaţa Turnului Sfatului se află Casa lui Vlad Dracul, şi în care se presupune că s-ar fi născut Vlad Ţepeş (1431), numit Dracula, care ar fi trăit aici până la vârsta de 4 ani. Este una dintre cele mai vechi construcţii civile din oraş. Adăposteşte şi o interesantă colecţie de arme.

Monumentul ostaşilor români, amplasat în vestul oraşului, a fost ridicat în memoria celor care şi-au jertfit viaţa pentru eliberarea ţării de sub ocupaţia hitleristă.

Continuăm vizita printre comorile arhitectonice ale Sighişoarei în ziua următoare.

Firma de transport persoane Danytur distribuie biletele de autocar direct de la şofer sau la sediu, dar şi online, în sistemul electronic de rezervare-bilete pus la dispoziţia publicului, acesta accesându-se cu uşurinţă şi de pe telefoanele mobile conexate la internet (www.danytur.ro).

Drum bun cu Danytur !