Transport de persoane Roman – Haarlem, Romania – Olanda cu autocar, microbuz - Danytur Transport de persoane Roman – Haarlem, Romania – Olanda cu autocar, microbuz - Danytur

Transport de persoane Roman – Haarlem, Romania – Olanda cu autocar, microbuz

Cu Danytur prin Ţările de Jos ! Curse de autocare şi microbuze pe ruta România-Olanda şi retur asigură călătorii confortabile şi frumoase, Danytur garantând pentru bunele condiţii şi securitatea pasagerilor şi coletelor. Firma de transport internaţional de persoane Danytur deţine vehicule modern dotate şi conducători auto excelent pregătiţi profesional, prioritatea acestor curse regulate cu plecarea din România fiind întotdeauna asigurarea unei călătorii la standardele dorite.

Şi iată că am ajuns în alt oraş olandez, unde laleaua este stăpâna absolută. Haarlem, poreclit “Oraşul florilor”, este reşedinţa provinciei Olanda de Nord din Ţările de Jos. Aşezarea se află amplasată pe râul Spaarne, cam la 20 km de Amsterdam. Haarlemul este un oraş prosper, cu multe clădiri impozante, construite în secolele XVI-XVII de către arhitectul Lieven de Key. Mai este cunoscut şi ca oraş al pictorilor Frans Hals şi Jacob şi Salomon van Ruysdael, Jacob fiind unul din peisagistii de seamă ai picturii olandeze din sec. XVII.

Pornind din Piaţa Mare (Grote Markt), imediat întâlnim două mari clădiri importante ale oraşului: Primăria şi Catedrala “Sfântul Bavo”. Primăria (Stadhuis) este o clădire construită pe ruinele incendiate ale castelului Contelui de Olanda, Wilhelm II, cedate oraşului. Corpul central al acesteia datează din Evul Mediu (sec. XIV), iar faţada a fost construită abia în sec. XVII. Incinta Primăriei găzduieşte tablouri şi tapiserii valoroase care ilustrează istoria oraşului şi a oamenilor importanţi ai Olandei, legenda scutului din Haarlem, atacul de la Damietta ş.a. În faţa acesteia, în Grote Markt, duminica şi lunea au loc târguri şi bazare cu tot felul de mărfuri, flori şi bunătăţi alimentare.

Catedrala “Sfântul Bavo” (1895-1930), important lăcaş de cult catolic, a fost construită în stil gotic, având o înfăţişare impresionantă şi uimitoare, fiind vizitată de foarte mulţi turişti. Micul muzeu din incintă găzduieşte o colecţie de artefacte istorice valoroase.

Biserica “Sfântul Bavon” datează din secolul al XV-lea, iar în 1579 a fost confiscată şi trecută la protenstantism. Are un turn-lanternă înalt de 80 m, iar unul din vitraliile sale originale, care a rezistat în timp, ilustrează istoria asediului oraşului egiptean Damietta (1219). Clopotele bisericii, numite Damiaatjes, răsună în fiecare seară între orele 9 şi 9,30. Clopotele au fost dăruite episcopului din Haarlem de către meşterul clopotar Johannes Dircks din Aalst, în anul 1562. În biserică mai există un clopot care bate ora exactă, numit Roelant, şi a fost lucrat în 1503. Orga din Bavonskerk (30 m) a fost terminată în 1738, fiind la acea vreme cea mai mare din lume. Se spune că Haendel şi Mozart au concertat la această orgă. În incinta bisericii se află şi cripta pictorului Frans Hals.

Muzeul Frans Hals din Haarlem (muzeu municipal) este dedicat unui mare pictor reprezentativ pentru Secolul de Aur al picturii olandeze. Muzeul deţine cea mai mare colecţie de tablouri semnate de Frans Hals şi reprezentări legate de istoria oraşului Haarlem, mai ales legenda cruciadei şi atacului de la Damietta, care a dat numele clopotelor din Bavonskerk.Tot aici se află expus şi un număr mare de obiecte de cult catolic, confiscate în timpul Reformei din secolul al XVII-lea.

Muzeul Corrie Ten Boom din Haarlem este o fostă ascunzătoare a evreilor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Willem Ten Boom a deschis o ceasornicărie la domiciliul său, în anul 1837, familia locuind la etajul imobilului. Casa a trecut apoi la fiul său, şi, mai departe la fiica lui, Corrie. În timpul războiului Corrie şi sora sa , Betsie, au transformat-o în refugiu pentru fugarii urmăriţi de nazişti, între anii 1943-1944 aici adăpostindu-se doar evrei. După o razie, membrii familiei au fost arestaţi şi trimişi în lagăre de concentrare, numai Corrie supravieţuind. După război, a făcut muncă de misionar şi a scris chiar o carte – The Hiding Place, care se găseşte şi în muzeu.

Muzeul Teylers din Haarlem, aflat în apropiere de Piaţa Mare, este cel mai vechi muzeu din Olanda, inaugurat în anul 1784. Se află situat în imediata vecinătate a locuinţei bancherului olandez Pieter Teylers van der Hulst, care, neavând moştenitori, a lăsat întreaga avere oraşului, pentru a fi folosită în interesul ştiinţei, artei şi religiei. Fundaţia care administra averea acestuia a construit un templu al artelor şi ştiinţelor. Camera Ovală, o încăpere admirabil realizată, îmbrăcată în lambriuri de stejar, a fost deschisă în anul 1784, fiind dotată cu o bibliotecă, instrumente ştiinţifice, colecţii de minerale, medalii, monede, un laborator pentru experienţe şi un mini observator astronomic. În timp, muzeul s-a extins, laboratorul s-a transformat în cabinet de fizică cu instrumente din sec. XIX şi XX, a apărut şi o galerie de artă ce conţine schiţe realizate de Michelangelo, Rafael sau Rembrandt, picturi din Şcoala de la Haga sau din curentul romantic olandez.

Biserica Bakenesserkerke este situată în centrul oraşului şi posedă o turlă din gresie albă, vizibilă de la mare distanţă. Biserica a fost construită în sec. XIII, iniţial fiind o capelă dedicată Maicii Domnului, iar turnul fiind construit mai târziu, în 1520, aceasta devenind o biserică reformată. Actualmente găzduieşte un departament al muzeului de arheologie din Haarlem.

În speranţa că aceste obiective turistice au reuşit să trezească interesul, promitem să revenim…

Firma de transport persoane Danytur distribuie biletele de autocar direct de la şofer sau la sediu, dar şi online, în sistemul electronic de rezervare-bilete pus la dispoziţia publicului, acesta accesându-se cu uşurinţă şi de pe telefoanele mobile conexate la internet (www.danytur.ro).

Drum bun cu Danytur !