Transport de persoane Iasi – Bruges , Romania – Belgia cu autocar, microbuz - Danytur Transport de persoane Iasi – Bruges , Romania – Belgia cu autocar, microbuz - Danytur

Transport de persoane Iasi – Bruges , Romania – Belgia cu autocar, microbuz

Cu Danytur prin Moldova ! Traseele minunate străbătute cu autocarele şi microbuzele firmei Danytur ne-au dus şi spre cetatea Iaşului, respectabilă urbe şi capitală culturală necontestată a Moldovei noastre. Firma de transport internaţional de persoane Danytur asigură curse regulate cu plecarea din România spre zări europene, dar şi spre plaiuri româneşti, drumurile prin Iaşi, unde la fiecare pas te întâlneşti cu trecutul, sub forma unei minuni arhitectonice sau a unui muzeu cu parfum de epocă, ne-au încântat şi ne-au entuziasmat.

Palatul Culturii din Iaşi (constr. 1906-1925, stil neogotic), emblemă a oraşului, găzduieşte Complexul Muzeal Naţional “Moldova”, alcătuit din următoarele secţii: Muzeul de Istorie a Moldovei (1955): Arheologie medievală şi Arheologie preistorică; Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii “Ştefan Procopiu”: Energetica (1961), Înregistrarea şi redarea sunetului (1972), Telecomunicaţii (1984), Mineralogie-Cristalografie (1997), cărora li se adaugă Muzeul chimiei ieşene “Petru Poni” (1991, astăzi Muzeul “Poni-Cernătescu”); Muzeul Etnografic al Moldovei (înf. în 1943 pe lângă Catedra de etnografie a Universităţii din Iaşi, şi care fiinţează în Palatul Culturii din 1954) deţine colecţii de instalaţii populare din lemn care ilustrează ocupaţiile tradiţionale populare şi modul de viaţă, costume populare, ceramică şi prelucrarea lemnului.

Muzeul de Artă al Moldovei (înf. 1860, a funcţionat iniţial în cadrul Academiei Mihăilene) este structurat în trei secţii: Galeria de artă românească modernă (sec. XVIII-XIX); Galeria de artă contemporană românească (colecţie de picturi ale celor mai mari pictori români, dar şi şcoala ieşeană de artă plastică); Galeria de artă europeană (şcoli naţionale: austriacă, flamandă-olandeză, germană, italiană, poloneză, rusă, spaniolă).

Un alt muzeu, mult iubit de ieşeni, este Muzeul Unirii (aflat în Casa Catargiu, constr. la 1800-1806, stil neoclasic, monument istoric). Clădirea a fost reşedinţa domnească a lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1862) şi a regelui Ferdinand (1916-1919). A fost inaugurat ca muzeu de istorie în 1959, când s-a sărbătorit Centenarul Unirii Principatelor Române.

Muzeul Memorial “Mihail Kogălniceanu” (înf. în 1975, funcţionează într-o clădire monument istoric, constr. 1936, stil neoclasic) reconstituie atmosfera casei sale, conţinând mobilier stil din lemn sculptat, obiecte decorative, tablouri, covoare, tacâmuri, obiecte personale cu monograma MK, trusa de birou, servieta diplomat cu cifru, fotografii ş.a.

Un alt complex muzeal important al Iaşului este Muzeul Literaturii Române, cu sediul la Muzeul “Vasile Pogor”, restaurat între anii 1994-2006 şi deţinând o expoziţie permanentă ce prezintă aspecte de istorie literară pe o perioadă începând de pe la 1800, în special din zona Moldovei. Clădirea, declarată muzeu istoric, a fost construită de vornicul Vasile Pogor în 1850 şi a fost timp îndelungat loc de întâlnire a intelectualităţii ieşene, sediu al Societăţii literare “Junimea” (1863) şi al revistei “Convorbiri literare” (1867).

Casa “Dosoftei” (Casa cu arcade) este o clădire foarte veche (constr. 1677 ?/ sec. XVIII ?; monument istoric), care adăposteşte secţia de literatură veche (1970) a MLR; statuia de bronz a lui Dosoftei (realiz. de sc. I. Bârleanu, 1975, monument istoric).

Casa Memorială “Mihai Codreanu” se află la Vila “Sonet” (constr. 1934, stil românesc, muzeu din 1970, secţie a MLR) , unde a locuit şi a scris poetul (1934-1957).

Casa Memorială ” George Topârceanu” din Iaşi (secţie a MLR, monument memorial) a fost sediul rev. “Însemnări literare”(1919), tipărită sub direcţia lui Mihail Sadoveanu şi George Topârceanu.

Casa Memorială “Mihail Sadoveanu” (secţie a MLR, monument de arhitectură, a fost construită de Mihail Kogălniceanu în anul 1842). Aici a locuit şi George Enescu, apoi Mihail Sadoveanu (1918-1936). În cadrul acestui muzeu se află şi Expoziţia documentară “Alexandru Husar”, inaugurată în 2010 şi cuprinzând obiecte ce au aparţinut profesorului.

Casa Memorială “Nicolae Gane” (secţie a MLR, înf. în 1993, constr. sec. XIX, monument de arhitectură) conţine obiecte personale, manuscrise, fotografii, corespondenţă, cărţi şi picturi originale.

Teiul lui Eminescu (540 ani), bustul de bronz al poetului (sc. Ion Mateescu) şi Muzeul “Mihai Eminescu” (1989, secţie a MLR) – expoziţia permanentă de carte şi fotografii dedicate poetului (org. în 1984) se află în Parcul Copou; la etaj se găseşte Colecţia muzeală “Istoria teatrului românesc din Iaşi”.

Unul din obiectivele culturale valoroase şi cel mai des vizitate este Biblioteca Centrală Universitară din Iaşi, cea mai veche bibliotecă universitară din România (1835). A fost înfiinţată iniţial ca bibliotecă a Academiei Mihăilene, unde a şi funcţionat între anii 1835-1860, a fost mutată la Universitatea veche (1860-1895), apoi la Universitatea nouă, iar după Al Doilea Război Mondial şi-a stabilit sediul în clădirea Fundaţiei “Regele Ferdinand”, preluând şi biblioteca acesteia. Şi încă ar mai fi multe lucruri de spus despre valorile culturale ieşene…

Firma de transport persoane Danytur distribuie biletele de autocar direct de la şofer sau la sediu, dar şi online, în sistemul electronic de rezervare-bilete, pus la dispoziţia publicului, acesta accesându-se cu uşurinţă şi de pe telefoanele mobile, conexate la internet (www.danytur.ro).

Drum bun cu Danytur !