Transport de persoane Barlad – Roma , Romania – Italia cu autocar, microbuz - Danytur Transport de persoane Barlad – Roma , Romania – Italia cu autocar, microbuz - Danytur

Transport de persoane Barlad – Roma , Romania – Italia cu autocar, microbuz

Acum, în prag de sărbători, pornim colindatul cu Danytur ! Firma de transport internaţional de persoane Danytur oferă curse regulate cu plecarea din România spre rute europene, dar şi româneşti, cântece de colind răsunând prin satele de pe traseele noastre, bucurându-ne de venirea Sărbătorii Crăciunului. Cursele de autocar Danytur asigură condiţii optime de călătorie şi securitate deplină a pasagerilor şi coletelor până la destinaţie.

Pe traseul moldovean am ajuns în municipiu Bârlad, situat pe valea râului Bârlad, loc încărcat de istorie, unul dintre cele mai vechi oraşe atestate documentar (1174). Urme de existenţă umană pe aceste locuri datează de cca 7000 de ani, vestigii ale unor activităţi de obţinere şi prelucrare a fierului dăinuind din sec. IV-V şi XI-XII. Dezvoltarea meşteşugurilor a dus la dezvoltarea economică şi comercială a localităţii, devenită centru administrativ al Ţării Berladnicilor (“Terra Berladensis”) (sec. XII-XIII). Un alt document important românesc, în care este menţionată localitatea Bârlad, este un act – privilegiu comercial emis de domnitorul Alexandru cel Bun, la 6 dec.1408. În 1418, a fost prezentă, la Congresul bisericesc (“Contizilium Buch”) ţinut în Elveţia, o delegaţie a negustorilor bârlădeni, fapt care demonstrează activitatea economică şi comercială intensă din ţinut. În anul 1474 Bârladul a devenit târg şi reşedinţă a vornicului Ţării de Jos. Pentru o perioadă a funcţionat aici şi cancelaria domnească, Ştefan cel Mare emiţând şi nişte documente. După bătălia de la Vaslui (1475), Ştefan cel Mare a construit o cetate fortificată de pământ (1476), localizată în lunca Bârladului. Oraşul a fost deseori atacat, jefuit şi distrus de hoardele de tătari, în 1758 fiind prădat şi incendiat în totalitate. Ulterior, cutremurele au distrus numeroase clădiri şi monumente (1802,1940), iar în anul 1822 a fost din nou ars şi jefuit de turci.

Cu toate acestea, locuitorii săi şi-au reconstruit mereu oraşul şi au lucrat pentru prosperitatea sa economică. S-au implicat în evenimentele importante ale sec. XIX – Unirea Principatelor de la 1859, Războiul de Independenţă (1877). Ca şi în alte oraşe din ţară, sfârşitul sec. XIX şi începutul sec. XX au fost benefice pentru Bârlad, construindu-se multe edificii civice, precum: Şcoala de grămătici în limba română (1831), Şcoala publică (1832), Spitalul public (1838), un gimnaziu (1858), Teatru (1860), Şcoala normală (1870), Biblioteca publică, Muzeul (1914), încurajându-se activitatea culturală: Societatea ştiinţifică şi literară (1887), Societatea filarmonică din Bârlad (1898), Societatea corală “Armonica” (1901), Revista cinematografică (1912), Academia bârlădeană (1915), Ateneul popular, Teatrul Muncitoresc ş.a.

Până în 1950, Bârladul a fost reşedinţa regiunii Bârlad, apoi devine centru de raion al jud. Iaşi. După 1968 aparţine de jud. Vaslui.

Obiective culturale de interes istoric, arhitectonic şi cultural: Muzeul “Vasile Pârvan ” (înf.1914, red.1949) deţine colecţii de istorie (exponate axate pe ilustrarea permanenţei locuirii ţinutului), ştiinţe ale naturii (colecţie de roci şi minerale din Carpaţii Orientali, flora şi fauna), şi artă plastică (picturi de N. Tonitza, N. Grigorescu, Octav Băncilă, Cornel Vasilescu ş.a. Cetatea de pământ a Bârladului, construită după bătălia de la Vaslui, din ordinul lui Ştefan cel Mare (1476); Biserica Sf. Spiridon” şi “Buna Vestire” , ctitorită de familia Sturzeştilor (1821-1825; construcţia s-a făcut pe locul unei biserici de lemn, de la 1803); Biserica “Vovidenia” şi “Cuvioasa Paraschiva” (în 1825 s-au adăugat 5 turle; s-a construit pe locul unei biserici vechi de lemn de la 1600); Centrul cultural – istoric al Bârladului cuprinde Muzeul “Vasile Pârvan” şi Teatrul “Victor Ion Popa”, cu Parcul (14000 mp), în care se află amplasate busturile lui Mihail Kogălniceanu, Costache Negri, Alecu Russo ş.a. Parcul Prodana este un obiectiv turistic cunoscut, dispunând de rezervaţie arheologică şi un mare lac de acumulare.

Firma de transport persoane Danytur distribuie biletele de autocar direct de la şofer sau la sediu, dar şi online, în sistemul electronic de rezervare-bilete pus la dispoziţia publicului, acesta accesându-se cu uşurinţă şi de pe telefoanele mobile, conexate la internet (www.danytur.ro).

Informaţiile referitoare la orarul curselor, timpii de tranzit, formalităţile vamale şi preţurile oferite sunt disponibile non-stop.

Drum bun cu Danytur !