Transport de persoane Romania - Olanda cu autocar si microbuz Transport de persoane Romania - Olanda cu autocar si microbuz

Transport persoane Romania Olanda

 

 

Firma de transport internaţional de persoane Danytur oferă o călătorie pe ruta România-Olanda şi retur, în cele mai bune condiţii şi în siguranţă deplină ! Curse regulate cu plecarea din România garantează pasagerilor şi coletelor integritate şi confort pe toate traseele, până la destinaţie. Încă suntem în Olanda, bucurându-ne de frumuseţea şi ineditul peisajelor, atât de diferite celor de la noi. Câteva informaţii despre artele şi manifestările artistice din această ţară ne vor introduce în modul de viaţă a unui popor cald şi primitor.

 

Abrud

Adjud

Agnita

Aiud

Alba Iulia

Alesd

Aninoasa

Arad

Ardud

Avrig

Bacau

Baia de Aries

Baia Mare

Baia-Sprie

Baile Tusnad

Balan

Baraolt

Barlad

Beclean

Beius

Beresti

Bicaz

Bistrita

Blaj

Borsa

Borsec

Botosani

Brad

Braila

Brasov

Brosteni

Bucecea

Buhusi

Buzau

Buzias

Cajvana

Calan

Campeni

Campia Turzii

Campulung Moldovenesc

Carei

Cavnic

Cehu Silvaniei

Chisineu Cris

Ciacova

Cisnadie

Cluj-Napoca

Codlea

Comanesti

Copsa Mica

Covasna

Cristuru Secuiesc

Cugir

Curtici

Darabani

Darmanesti

Dej

Deta

Deva

Dolhasca

Dorohoi

Dragomiresti

Dumbraveni

Fagaras

Faget

Falticeni

Faurei

Flamanzi

Focsani

Frasin

Galati

Gataia

Geoagiu

Gheorgheni

Gherla

Ghimbav

Gura Humorului

Harlau

Hateg

Huedin

Hunedoara

Husi

Ianca

Iasi

Iernut

Ineu

Insuratei

Intorsura Buzaului

Jibou

Jimbolia

Lipova

Liteni

Livada

Ludus

Lugoj

Lupeni

Marasesti

Marghita

Medias

Miercurea Nirajului

Miercurea Nirajului

Miercurea Sibiului

Miercurea-Ciuc

Milisauti

Moinesti

Murgeni

Nadlac

Nasaud

Negresti

Negresti-Oas

Nehoiu

Nucet

Ocna Mures

Ocna Sibiului

Odobesti

Odorheiu Secuiesc

Onesti

Oradea

Orastie

Panciu

Pancota

Pascani

Patarlagele

Pecica

Petrila

Petrosani

Piatra Neamt

Podu Iloaiei

Pogoanele

Predeal

Radauti

Ramnicu Sarat

Rasnov

Recas

Reghin

Roman

Roznov

Rupea

Sacele

Sacueni

Salcea

Saliste

Salistea de Sus

Salonta

Sangeorgiu- de-Padure

Sangeorz-Bai

Sannicolau Mare

Santana

Sarmasu

Satu Mare

Saveni

Sebes

Sebis

Seini

Sfantu Gheorghe

Sibiu

Sighetu Marmatiei

Sighisoara

Simeria

Simleu Silvaniei

Siret

Slanic-Moldova

Solca

Somcuta Mare

Sovata

Stefanesti

Stei

Suceava

Talmaciu

Targu Bujor

Targu Frumos

Targu Ocna

Targu Secuiesc

Targu-Lapus

Targu-Mures

Targu-Neamt

Tarnaveni

Tasnad

Tautii Magheraus

Tecuci

Teius

Timisoara

Toplita

Turda

Ulmeni

Ungheni

Uricani

Valea lui Mihai

Vascau

Vaslui

Vatra Dornei

Vicovu de Sus

Victoria

Viseu de Sus

Vlahita

Vulcan

Zalau

Zarnesti

Zlatna

 

Cultura olandeză este tot atât de bogată în personalităţi, cât şi a celorlalte popoare europene, chiar dacă e o ţară mai mică şi condiţiile au fost vitrege. Rezultatul a fost unul de primă mărime. Sunt cunoscuţi gânditorii celebri născuţi pe aceste meleaguri: umanistul Erasmus din Rotterdam (1469-1536) cu lucrarea “Elogiul nebuniei”, filozoful Baruch Spinoza (n. Amsterdam, 1632-1677), renumitul jurist şi diplomat Grotius (n. Delft, 1583-1645), specialist în drept internaţional.

Assen

Coevorden

Emmen

Hoogeveen

Meppel

Almere

Lelystad

Emmeloord

Biddinghuizen

Bolsward

Dokkum

Drachten

Franeker

Harlingen

Heerenveen

Hindeloopen

IJlst

Leeuwarden

Sloten

Sneek

Stavoren

Workum

Apeldoorn

Arnhem

Bredevoort

Buren

Culemborg

Deil

Dieren

Doetinchem

Ede

Enspijk

Gendt

Groenlo

Harderwijk

Hattem

Heukelum

Huissen

Nijkerk

Nijmegen

Tiel

Wageningen

Wijchen

Winterswijk

Zaltbommel

Zevenaar

Zutphen

Appingedam

Delfzijl

Groningen

Hoogezand-Sappemeer

Stadskanaal

Winschoten

Veendam

Geleen

Gennep

Heerlen

Kerkrade

Kessel

Landgraaf

Maastricht

Montfort

Nieuwstadt

Roermond

Sittard

Schin op Geul

Stein

Thorn

Valkenburg

Venlo

Weert

Bergen op Zoom

Breda

‘s-Hertogenbosch

Eindhoven

Geertruidenberg

Grave

Helmond

Heusden

Klundert

Oosterhout

Oss

Ravenstein

Roosendaal

Sint-Oedenrode

Tilburg

Valkenswaard

Veldhoven

Waalwijk

Willemstad

Woudrichem

Alkmaar

Amstelveen

Amsterdam

Den Helder

Edam, Volendam

Enkhuizen

Haarlem

Heerhugowaard

Hilversum

Hoofddorp

Hoorn

Laren

Purmerend

Medemblik

Monnickendam

Muiden

Naarden

Schagen

Velsen

Weesp

Zaanstad

Almelo

Blokzijl

Deventer

Enschede

Genemuiden

Hasselt

Hengelo

Kampen

Oldenzaal

Steenwijk

Vollenhove

Zwolle

Alphen aan den Rijn

Delft

Dordrecht

Gorinchem

Gouda

Leiden

Rotterdam

Spijkenisse

The Hague

Zoetermeer

Amersfoort

Nieuwegein

Utrecht

Veenendaal

Arnemuiden

Goes

Hulst

Middelburg

Sluis

Terneuzen

Veere

Vlissingen

Flushing

Zierikzee

Pictura olandeză este reprezentată de Frans Hals, Ludolf Bakhuizen, Hieronymus Bosch, Johannes Vermeer von Delft, Jan Frans van Douven, Jan van Goyen, Meijer de Haan, Jan Davidszoon de Heem, Judith Lyster, Rembrandt (1606-1669) şi Vincent van Gogh (1853-1890).

Rembrandt este cel mai mare pictor din istoria artei, celebru şi pentru desenele şi gravurile sale: 600 de picturi, 300 de gravuri şi 2000 de desene – “Lecţia de anatomie a doctorului Tulp” (1632), “Ospăţul lui Baltaza” (1635), “Rondul de noapte” (1642), “Batşeba” (1654), “Autoportret din tinereţe”, “Portretul artistului cu şevalet” ş.a.

Arhitectura Olandei prezintă anumite particularităţi datorate în special lipsei de spaţiu, funcţionalitatea primând.Willem Nicolaas Rose (1801-1877) a fost un arhitect-inginer cunoscut, considerat părintele urbanismului olandez din sec. XIX. Stilul renascentist şi neogotic este ilustrat prin Clădirea Muzeului Naţional din Amsterdam, proiectată de arh. P.J.H. Cuypers (1885), Biserica Nouă din Delft(1381-1496), Westerkerk, proiect realizat de arh. H. de Keyser (1660), Muzeul Municipal Stedelijk din Amsterdam (1890), Palatul Păcii din Haga (1913), realizat în stil neorenascentist ş.a.

Rotterdamul este unul dintre cele mai mari oraşe-port din lume, reconstruit în urma celui de-al Doilea Război Mondial, noile edificii fiind îndrăzneţe şi inedite ca stil arhitectural. Se spune că este ” o sfidare pe verticală a arhitecturii contemporane”, “oferind un spectacol al creativităţii în arhitectură şi urbanism”. Un exempu grăitor este Institutul Neerlandez de Arhitectură, cu expoziţii de prezentare în stil inventiv şi atractiv: “Bicentenarul naşterii arh. Nicolaas Rose”, “Rotterdam, oraşul-casă” ş.a.

Muzeul Naţional Olandez din Amsterdam se află în Piaţa Muzeului – Museumplein, alături de Muzeul Van Gogh, Muzeul Municipal şi Muzeul Diamantelor. A fost înfiinţat la Haga în anul 1800, pentru a expune colecţiile de artă ale locotenenţilor olandezi. Când regele Louis Bonaparte şi-a mutat reşedinţa la Amsterdam, a decis ca muzeul să fie mutat în clădirea realizată de arh. Petrus Cuypers (1885), în stil renascentist şi gotic. Colecţiile ilustrează operele de artă ale maeştrilor din Epoca de Aur a picturii olandeze, o serie de portrete de băieţi, din sec. XVII-XIX, gravuri şi schiţe, precum şi cea mai mare bibliotecă publică de artă şi istoria artei din Olanda.

Muzeul Municipal Stedelijk din Amsterdam a fost construit pentru a adăposti colecţia Sophiei de Bryn, lăsată moştenire oraşului în 1890. În 1938 a devenit muzeu naţional de artă modernă (Picasso, Matisse, Chagall, Kandinsky, Mondrian, Cezanne, Braque, Malevich şi de Kooning). Se afă situat în Piaţa Muzeelor, cuprinzând peste 90000 de exponate din sec. XX: desene, fotografii, obiecte de design industrial ş.a.

Parcul Tematic Madurodam din Haga deţine o colecţie de miniaturi care reprezintă cele mai frumoase clădiri din Olanda; Clădirea Mauritshius din Haga găzduieşte Galeria Regală de Artă (Vermeer, Rembrandt ş.a.); Castelul Cavalerilor de la Haga este o clădire medievală din sec. XIII, reconstruită în sec. XVIII; Palatul Regal de la Haga este unul din cele patru palate regale olandeze oficiale, aici a fost şi biroul de lucru al reginei Beatrix a Olandei; Panorama Mesdag este o importantă galerie de artă cu picturi de colecţie în ulei şi acuarele ale şcolii şi fam. Mesdag, aici aflându-se şi cea mai importantă lucrare a lui H.W. Mesdag, pictată între anii 1880-1881 şi reprezentând un peisaj marin (14 m înălţime şi 120 m circular);Biserica Jacobkerk (Biserica Mare), construită în sec.XIV, se află amplasată lângă vechea primărie a oraşului HagaGrădina Japoneză, creată la începutul secolului al XX-lea de către baroneasa Margueritte Van Brienen.

Biserica Veche din Delft (sec. XIII) găzduieşte 400 de morminte, aici aflându-se şi mormântul lui Vermeer; Biserica Nouă din Delft (1381-1496) găzduieşte mormintele familiei regale şi ale unor eroi naţionali; Muzeul Het Prisenhof din Delft este fosta locuinţă a lui Wilhelm de Orania.

O forma de manifestare artistică, întâlnită mai frecvent la popoarele nordice, este festivalul, care reuneşte artişti din toate colţurile lumii, promovează toate formele de artă şi în special pe artiştii tineri talentaţi, oferindu-le posibilitatea de a se face ascultaţi şi apreciaţi de public şi de specialiştii în domeniu. Şi, nu în ultimul rând, atrag mulţi turişti iubitori ai genului promovat şi dornici de distracţie. Menţionăm câteva dintre acestea:

Noaptea şi Ziua Reginei, în Haga – au loc spectacole de muzică rock, jazz şi dance în centrul oraşului (29 aprilie).

Sărbătoarea anuală Koninginnedag, în Amsterdam – spectacole cu care alegorice, de carnaval, parade, teatru de stradă, costume şi peruci portocalii, simbolul Casei Regale (30 apr.).

Festivalul de Film Fantastic de la Amsterdam – sunt prezentate filme de scurt metraj fantastice, o zi a copiilor şi un maraton al filmului de groază, finalizând cu acordarea premiilor: Laleaua Neagră, Premiul Juriului şi Marele Premiu (apr.).

Ziua Naţională a Morilor de Vânt la Amsterdam – mori de vânt, ornate cu ghirlande, flori, figuri de îngeri sau cu steagul Olandei sunt deschise publicului, prezentând expoziţii şi demonstraţii ale artei morarilor (mai). Festivalul Internaţional de Sculptură în nisip de la Scheveningen, Haga. Între sfârşitul lui aprilie şi iunie, sculptori din toată lumea vin pentru a crea lucrări de artă spectaculoase de-a lungul plajei.

Festivalul de Muzică de la Amsterdam prezintă forme noi de manifestare muzicală. Concertele sunt prezentate în mai multe locuri şi sunt încununate la final, în ziua de Duminică a festivalului. Una dintre scenele montate se adresează special copiilor (iunie).

Festivalul Oraşului Haga – se desfăşoară timp de 3 săptămâni, în luna iunie. Sunt prezente o multitudine de evenimente muzicale, de diverse genuri, de la muzică clasică la rock şi jazz, şi sărbătoarea veteranilor.

Festivalul Artei Olandeze de la Amsterdam – se manifestă prin concerte de muzică clasică, operă, teatru, dans, muzică pop, dance, de cinema, evenimente de artă şi literatură (iunie).

Festivalul de Jazz de la Haga – zeci de trupe locale şi internaţionale concertează la unul dintre cele mai mari festivaluri de jazz şi blues din Europa (iunie).

Festivalul “Over Het IJ” de la Amsterdam. Este un festival de 11 zile al teatrului experimental şi are loc pe debarcaderul NDSM din nordul Amsterdamului. Include şi programe de dans, mimă şi muzică live (iulie).

Festivalul Cultural Uitmarkt de la Amsterdam. Sunt prezentate piese de teatru, proiecţii de filme, concerte diverse, reprezentaţii de dans, teatru de stradă, mimă şi spectacole pentru copii (24-26 aug.).

Festivalul “De Parade” de la Amsterdam – Carnaval cultural ambulant, eveniment în mişcare, care trece prin Rotterdam, Haga, pentru a se opri la Amsterdam, spre sfârşitul lunii august. Combinaţii de teatru, film şi muzică, în corturi asemănătoare celor de la circ, împreună cu distracţii pentru copii (10-26 aug.).

Festivalul Kwakoe de la Amsterdam este cel mai mare festival multicultural din Amsterdam, care, în mod convenţional, este o comemorare a abolirii sclaviei din fosta colonie olandeză Surinam, în 1863. Muzică live, dans, programe de filme, discuţii, turneu de fotbal, acordarea Cupei Kwakoe (iulie-aug.).

Festivalul Jordaan de la Amsterdam se desfăşoară cu petreceri stradale în cartierul Jordaan, cu spectacole de muzică cu toboşari (21-23 sept.).

Evenimentul Dance din Amsterdam – festival de muzică electronică şi de prezentare. Este unul din punctele centrale ale calendarului internaţional anual de muzică dance şi electronică (oct.-febr.). Festivalul Internaţional de Filme Documentare din Amsterdam, dedicat documentarelor inovative ce provoacă şi inspiră, filme ce abordează probleme sociale care nu sunt în conformitate cu majoritatea producţiilor convenţionale, montând documentarele ca o artă, şi nu doar ca un simplu instrument de exprimare jurnalistic (nov.).

Firma de transport persoane Danytur distribuie biletele de autocar direct de la şofer sau la sediu, dar şi online, în sistemul electronic de rezervare-bilete pus la dispoziţia publicului, acesta accesându-se cu uşurinţă şi de pe telefoanele mobile conexate la internet (www.danytur.ro).

Drum bun cu Danytur !